Donderdag 5 september 2019
om 16:15 uur
Zaal 019, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden
gepubliceerd op 2 juli 2019
28ste Bert van Selm-lezing door Willem Otterspeer

Op donderdag 5 september 2019 zal in Leiden de achtentwintigste Bert van Selm-lezing plaatsvinden met de voordracht van prof. dr. Willem Otterspeer (Universiteit Leiden) onder de titel Het mystieke getal. De Leidse prenten van 1610.

In deze lezing stelt Willem Otterspeer de vier bekende Leidse prenten uit 1610 centraal, met voorstellingen van de bibliotheek van de universiteit, het anatomisch theater, de hortus botanicus en de schermschool. Ze werden uitgegeven bij de Leidse uitgever Andreas Cloucq en gegraveerd door Willem Swanenburgh naar tekeningen van Jan Cornelisz. van ’t Woud. Otterspeer stelt vier vragen aan die prenten, de vier traditionele vragen uit de scholastiek: An sit? Quid sit? Qualis sit? en Propter quid sit? Ofwel: zijn het wel vier prenten, wat staat erop, wat is hun boodschap en in welke omgeving werden ze gemaakt? Bekend als de prenten zijn, hoopt Otterspeer op elk van die vier vragen een nieuw antwoord te kunnen geven. Beginpunt daarbij vormt een opmerking van Hastings Rashdall, die in zijn boek The Universities of Europe in the Middle Ages gewaagde van ‘het mystieke getal vier’. Afsluiten doet hij met The Sign of Four van Arthur Conan Doyle, want hij hoopt niet alleen een intrigerende casus aan de orde te stellen, maar ook de ‘schuldige’ aan te wijzen.

Aanmelden

Alumni van de opleiding Nederlands, studenten, docenten, collega’s, vakgenoten en alle andere belangstellenden worden van harte uitgenodigd deze lezing bij te wonen. De lezing vindt plaats in zaal 019 van het Lipsiusgebouw (Witte Singel/Doelencomplex): Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden, en begint om 16.15 uur. Aansluitend wordt een drankje geschonken in Café De Keyzer (Kaiserstraat 2-4, Leiden). De toegang is vrij.

Uitgave van de lezing

De rijkelijk geïllustreerde lezing wordt uitgegeven door de Stichting Neerlandistiek Leiden in samenwerking met uitgeverij Primavera Pers en verschijnt op 5 september. U kunt in het bezit komen van een of meer exemplaren door € 8,90 (of een veelvoud daarvan) over te maken op IBAN NL77INGB0003881447 van de Stichting Neerlandistiek Leiden te Leiden, onder vermelding van ‘28e Bert van Selm-lezing’. Gelieve bij uw betaling uw naam en adres te vermelden! De bestelling is na afloop van de lezing af te halen of zal na die datum worden toegezonden.