gepubliceerd op 1 april 2019
Themanummer De Moderne Tijd: Mens en dier

Werkgroep De Moderne Tijd organiseerde in december 2017 een jaarcongres met als thema Mens en dier. Nu is een dubbeldik themanummer van het tijdschrift De Moderne Tijd. De Lage Landen 1780-1940 verschenen rondom onze verhouding tot dierenDieren vormden een bron van vermaak, van verwondering en materiaal voor de wetenschap. In dierentuinen betrof het vooral exotische dieren, maar de dagelijkse omgang met huisdieren en vee is niet minder interessant. Wanneer veranderde de waak- en jachthond in een trouwe viervoeter en blinde geleidehond, de muizenjagende kat in een knuffeldier?

In dit themanummer treft u artikelen aan die gewijd zijn aan de relatie tussen mens en dier in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zo schrijft Rick Honings over Willem Bilderdijk en de dieren, Hanneke Ronnes over de subversieve huiskat, Ilja Nieuwland over de ambiguïteit van de dinosaurus en Peter Koolmees over het doden van dieren, een onbehaaglijk onderdeel van de verhouding tussen mens en dier.

Het themanummer van De Moderne Tijd wordt verstuurd aan alle leden van de Werkgroep. Wilt u lid worden van De Moderne Tijd of dit nummer bestellen? Op de website van Uitgeverij Verloren vindt u hierover meer informatie.

De Moderne Tijd. De Lage Landen 1780-1940, jaargang 2, 2018, nummer 3-4.