gepubliceerd op 22 maart 2019
Tentoonstelling ‘De Bijzondere Band’ in Museum Meermanno/Huis van het boek

In Museum Meermanno/Huis van het boek is tot en met 23 juni 2019 de tentoonstelling De Bijzondere Band: Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis te zien. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit de collecties van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen van onder meer  de Universitaire Bibliotheken Leiden (ook uit de bibliotheek van de MdNL) en de Koninklijke Verzamelingen.

Drie pioniers

Gerrit Willem Dijsselhof, Carel Adolph Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis hebben – samen met een aantal collega’s die in de tentoonstelling ook aan bod komen – van circa 1890 tot 1910 gezorgd voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. De getoonde boeken werden gemaakt met ongekende aandacht voor detail en schoonheid. Te zien zijn o.a. het unieke met de hand ingekleurde exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof, de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille van Lion Cachet. Hij maakte deze in 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van prinses Wilhelmina als vorstin.

Zie deze link voor meer informatie over de tentoonstelling.

Bezoek

Museum Meermanno/Huis van het boek is gevestigd in het sfeervolle voormalige woonhuis van baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848), Prinsessegracht 30 te Den Haag. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Museumjaarkaart is geldig.