gepubliceerd op 2 maart 2019
Verschenen: ‘De literatuur draait door’ van Sander Bax

Bij Uitgeverij Prometheus is de studie De literatuur draait door. De schrijver in het mediatijdperk verschenen, geschreven door Sander Bax. Literaire schrijvers vormen vandaag de dag een vanzelfsprekend onderdeel van de mediacultuur: ze zijn actief op Facebook en Twitter, schrijven columns, schuiven aan bij talkshows en geven interviews aan zowel kwaliteitskranten als aan de Libelle. Auteurs zijn gaandeweg de belangrijkste factor geworden in de promotie van hun werk, waardoor een schrijver er tegenwoordig niet aan ontkomt om de wijde wereld van de media in te trekken en ‘de mens achter het boek’ uit te venten.

In De literatuur draait door laat Sander Bax zien hoe het schrijverschap van de 21ste eeuw sterk beïnvloed wordt door de wetten van deze mediacultuur. Maar is er in al dit spektakel nog wel ruimte voor ‘echte’ literatuur die vernieuwend of tegendraads is? Aan de hand van een aantal bekende casussen waarin deze nieuwe positie van schrijvers prominent en publiekelijk naar voren komt demonstreert Bax deze wisselwerking tussen literatuur en entertainment. Maar ondanks al het gesomber over ‘de dood van de literatuur’ biedt hij vooral ook een hoopgevend perspectief.

De literatuur draait door. De schrijver in het mediatijdperk, Uitgeverij Prometheus, paperback, 384 pag., € 25,-

ISBN: 9789044640281