gepubliceerd op 26 februari 2019
Mijn tranen stromen nog. Willem Bilderdijk & Katharina Wilhelmina Schweickhardt over de dood van hun kinderen

Afgelopen vrijdag 22 februari vond in de Leidse Universiteitsbibliotheek het symposium Spelen, leven, sterven. Bilderdijk en het gezinsleven plaats, georganiseerd door Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’. Tijdens dit symposium werd het boek Mijn tranen stromen nog. Willem Bilderdijk & Katharina Wilhelmina Schweickhardt over de dood van hun kinderen gepresenteerd.

De dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) kreeg met zijn eerste vrouw vijf kinderen, van wie er drie als zuigeling stierven. Hij schreef er vijf ontroerende gedichten over. Vanaf 1796 had hij een relatie met Katharina Wilhelmina Schweickhardt (1776-1830), een begenadigd dichteres. Zij schonk hem acht kinderen, van wie er zes op zeer jonge leeftijd overleden. De oudste zoon, Julius Willem, stierf in 1818 als twintigjarige in de Oost. Het is voor hun tijd niet bijzonder dat Bilderdijk en zijn tweede vrouw zeven kinderen verloren zijn, maar wel dat ze samen over hen liefst 37 gedichten hebben gemaakt. In deze bloemlezing zijn al die gedichten opgenomen, vermeerderd met nog vijf naar aanleiding van de dood van andere kinderen. Zij behoren zonder meer tot het aangrijpendste deel van hun oeuvre.

Het eerste exemplaar werd tijdens het symposium aangeboden aan Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit. Mijn tranen stromen nog telt 174 pagina’s, en 32 pagina’s met kleurenafbeeldingen. Belangstellenden kunnen voor 17 euro een exemplaar bestellen via r.a.m.honings@hum.leidenuniv.nl