gepubliceerd op 27 januari 2019
Tentoonstelling Minerva’s Metamorfosen over 444 jaar Universiteit Leiden

In de UB Leiden is tot en met 12 mei  de tentoonstelling Minerva’s Metamorfosen te zien, over 444 jaar Universiteit Leiden. In deze tentoonstelling staat de boeiende geschiedenis van de universiteit centraal. Aan de hand van hedendaagse foto’s en historische stukken uit de collecties wordt het 444-jarig bestaan van de Leidse universiteit belicht.

De Romeinse godin Minerva staat in de tentoonstelling symbool voor de vele metamorfoses die de universiteit in haar geschiedenis heeft ondergaan. In de tentoonstelling wordt het huidige beeld van de Universiteit Leiden gekoppeld aan haar rijke historie. De bezoeker wordt meegenomen van de stichting van de universiteit in het jaar 1575 door prins Willem van Oranje, tot de ontwikkeling van de Campus Den Haag en de nieuwbouw van het Gorlaeusgebouw op het Leiden Bio Sciencepark. Naast Minerva als beeldmerk komen de hoogleraren, de studenten, het academisch bedrijf en de huisvesting van de universiteit aan bod.

Gelijktijdig met Minerva’s Metamorfosen is in de hal van het Stadhuis Leiden de tentoonstelling 444 jaar Stad & Universiteit te zien. Hierin wordt de bijzondere band belicht tussen de stad en de universiteit, vanaf de oprichting in 1575 tot vandaag. Foto’s laten de vele kanten van die band zien: de studenten, de hoogleraren, de gebouwen, de bedrijvigheid, de bekende Nederlanders die in Leiden hebben gestudeerd.

Minerva’s Metamorfosen is te zien tot en met 12 mei 2019 in de expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Leiden.