Vrijdag 15 februari 2019
om 19:30 uur
zaal 019 (begane grond), Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1 te Leiden.
gepubliceerd op 2 januari 2019
Zesde Rudolf van Lier-Lezing door Valika Smeulders

De Werkgroep Caraïbische Letteren nodigt u uit voor het bijwonen van de tweejaarlijkse Rudolf van Lier-Lezing. Deze zesde Van Lier-lezing zal plaatsvinden op vrijdag 15 februari 2019 in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden.

De lezing zal worden uitgesproken door Valika Smeulders, onderzoeker en gespecialiseerd in maatschappelijke diversiteit, erfgoed en het slavernijverleden. Zij is verbonden aan het KITLV in Leiden, het Rijksmuseum in Amsterdam en Pasado Presente in Den Haag.

In Muzik di zumbi: Caribische stemmen in Nederlandse musea zal zij een analyse presenteren van de dynamiek binnen en tussen Nederlandse erfgoedinstellingen en Caribische culturele ondernemers. Dwingen elkaar tegensprekende perspectieven op de koloniale geschiedenis een nieuw Nederlands eenheidsnarratief af?

Programma

19.00 uur Inloop
19.30 uur Welkomstwoord namens de Werkgroep Caraïbische Letteren door Peter Meel
19.40 uur Rudolf van Lier Lezing, getiteld Muzik di zumbi: Caribische stemmen in Nederlandse musea uitgesproken door Valika Smeulders
20.15 uur Reactie door panel: Marco van Baalen (Haags Historisch Museum), Dyonna Benett (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Mitchell Esajas (The Black Archives)
20.30 uur Discussie met de zaal
21.50 uur Sluiting

Toegang

De lezing is gratis toegankelijk. U kunt zich tot 8 februari 2019 aanmelden (maximaal 2 personen) via deze link.
Vragen kunt u aan ons richten via: vanlierlezing@hum.leidenuniv.nl.

Foto Valika Smeulders: Andy Kleinmoedig