gepubliceerd op 20 november 2018
Jaarboek De Achttiende Eeuw verschenen

Werkgroep De Achttiende Eeuw vierde dit jaar haar vijftigste verjaardag in Teylers Museum te Haarlem. Bij dit jubileum hoort ook een feestelijk themanummer van het Jaarboek. Onder leiding van gastredacteur Johan Verberckmoes verschijnen onder de noemer 250 jaar circus drie mooie bijdragen over dit thema in het zojuist gepubliceerde Jaarboek.

Naast de inleiding op het thema bevat dit nummer artikelen van Willem Rodenhuis (over de circuscollectie van de Bijzondere Collecties van de UvA), Thomas van der Goten (over de Thames Frost Fair) en Johan Verberckmoes zelf (over circusacts in de zeventiende en achttiende eeuw).

Daarnaast bevat deze aflevering van het Jaarboek een terugblik als een vooruitblik op vijftig jaar Werkgroep De Achttiende Eeuw (door respectievelijk  Bert Paasman en Wijnand Mijnhardt) en enkele afzonderlijke bijdragen. Frank de Hoog bericht over gebruikte retoriek na de politieke crisis van 1748 en Frank Judo over Hendrik van der Hoop, een eigenzinnig Brussels advocaat ten tijde van de Brabante Omwenteling. Paul Pelckmans sluit het Jaarboek af met een bijdrage over Wolff, Deken en La Fontaine.

Het Jaarboek van Werkgroep De Achttiende Eeuw is uitgegeven door Uitgeverij Verloren en is voor 25 euro te bestellen via deze link.

Op 29 november vindt in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties UvA een bijzondere middag plaats rondom het thema circus, waar ook gastredacteur Johan Verberckmoes zal spreken.