gepubliceerd op 28 september 2018
Verschenen: ‘Kellendonk. Een biografie’ door Jaap Goedegebuure

Bij uitgeverij Querido is een biografie van Frans Kellendonk (1951-1990) verschenen, geschreven door Jaap Goedegebuure. Frans Kellendonk geldt als een van de belangrijkste schrijvers van zijn generatie: geroemd om de stilistische kwaliteit van zijn werk, spraakmakend én omstreden vanwege zijn niet zelden controversiële thematiek. Wat betekende het voor Kellendonk dat hij als telg uit een geslacht van ambachtslieden letteren en wijsbegeerte ging studeren? Hoe verging het hem nadat hij het katholieke Nijmegen achter zich liet en in Amsterdam koos voor het ongebonden bestaan van schrijver en vertaler?

In Kellendonk. Een biografie schetst Jaap Goedegebuure de intellectuele ontwikkeling van de schrijver en laat hij zien hoe persoonlijke ervaringen werden omgevormd tot verhalen en romans met een algemene geldigheid. Voor dit levensverhaal maakte hij gebruik van tot nu toe gesloten archieven en recentelijk opgedoken brieven en documenten. Ze werpen nieuw licht op een briljante stilist en een verbeten karakter.

Eerder bezorgde Goedegebuure met Oek de Jong De brieven van Frans Kellendonk en met Rick Honings een uitgebreide editie van Kellendonks Verzameld werk (beide boeken verschenen in 2015).

Kellendonk. Een biografie, Uitgeverij Querido, gebonden, 552 pag., € 29,99

ISBN: 9789021409979