gepubliceerd op 3 oktober 2018
Uit het NLM-archief: Fragmenten uit het leven van Maurice Gilliams

Sinds 1983 verschijnt het Nieuw Letterkundig Magazijn, het halfjaarlijkse tijdschrift van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Het blad bevat literaire en historische bijdragen van een –meer of minder– licht wetenschappelijk karakter, waarbij de nadruk ligt op de Nederlandse literatuur. Vanaf volgend jaar zal er jaarlijks naast één papieren nummer ook een digitale editie van het NLM verschijnen.

De jaargangen 1 t/m 33 zijn al gedigitaliseerd en op de DBNL terug te vinden. Om hier nog eens de aandacht op te vestigen duiken de redacteuren van het NLM om de paar weken in het rijke archief van het tijdschrift om er een bijzonder artikel uit te lichten. Dit keer kiest Stefan van den Bossche voor Fragmenten uit het leven van Maurice Gilliams’ van Annette Portegies:

Maurice Gilliams is wellicht een van de laatste grote Vlaamse schrijvers die nog op een biografie wacht. Annette Portegies, voorbestemd om Gilliams’ biografie te schrijven, publiceerde al een flink aantal gesmaakte bijdragen over de Antwerpenaar. Het neemt niet weg dat met de jaren steeds duidelijker werd dat de talentrijke romancier een complexe persoonlijkheid had en gedreven werd door zowel een minutieus ontwikkeld gevoel voor estheticisme als door een hoge mate van eigendunk en overgevoeligheid, vooral als het zijn persoon of werk betrof. Zijn roman Elias (1936) blijft onvergetelijk en een beklijvende queeste naar zelfkennis en verloren herinneringen à la Proust of Alain-Fournier. Niettemin wist Gilliams aan het einde van zijn leven daar met Gregoria en de uitgave van zijn intrigerende dagboeknotities nog een verrassend vervolg aan te breien. Het manuscript had hij jarenlang laten liggen. Nu was zijn enthousiasme wel erg opvallend: de oude auteur was immers hopeloos verliefd op de jonge Paula Sörnsen maar voelde zich schuldig tegenover Maria de Raeymaekers, sinds halfweg de jaren 70 zijn tweede ‘officiële’ echtgenote.

Lees hier ‘Fragmenten uit het leven van een alchemist. Maurice Gilliams, 1900-1982’ van Annette Portegies