gepubliceerd op 18 september 2018
Geïllustreerde jubileumeditie Herfsttij der Middeleeuwen

Gisteren verscheen bij de Leiden University Press de rijk geïllustreerde jubileumuitgave van Herfsttij der Middeleeuwen. Dit magnum opus van historicus Johan Huizinga verscheen voor het eerst in 1919. Honderd jaar later geniet Herfsttij terecht een onverminderde populariteit. Het boek is een van de grootste en meeslependste klassieke geschiedwerken. Zowel in binnen- als buitenland is er grote waardering voor Huizinga’s werk – niet alleen vanwege zijn inlevingsvermogen in de geschiedenis en zijn cultuurhistorische visie, maar ook omwille van zijn prachtige taalgebruik.

In deze gebonden jubileumuitgave van Herfsttij der Middeleeuwen kan de lezer bij de tekst de kunstwerken zien die door Huizinga genoemd worden. Naast de bekende meesterwerken van Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en tijdgenoten zijn ook de door hem gebruikte literaire werken met miniaturen uit de handschriften afgebeeld. Zoveel mogelijk van wat door Huizinga in de tekst is genoemd wordt in beeld gebracht, waardoor het boek meer dan 300 illustraties in kleur bevat en een volledig uitgewerkte bibliografie.

Initiator en hoofdredacteur van deze jubileumeditie Dr. Anton van der Lem, Huizinga-specialist en verbonden aan de Universitaire Bibliotheken Leiden, reikte tijdens de feestelijke presentatie het eerste exemplaar uit aan premier Mark Rutte.

Herfsttij der Middeleeuwen, Leiden University Press, gebonden, 592 pag., €59,50

ISBN: 9789087283124