zaterdag 6 oktober 2018 om 14:00 uur
Heerenzaal van Restaurant L’ Union, Roermond
gepubliceerd op 15 september 2018
Derde werkvergadering van de Zuidelijke Afdeling

Het bestuur van de Zuidelijke Afdeling nodigt u uit voor de derde werkvergadering in 2018 die zal plaatsvinden op zaterdag 6 oktober om 14.00 uur in de Heerenzaal van Restaurant L’ Union in Roermond, gelegen aan de Markt/Kraanpoort. Als sprekers zijn uitgenodigd Marita Mathijsen (over haar biografie van Van Lennep) en Jeroen Koch (over zijn boek Oranje in revolutie & oorlog. Een Europese geschiedenis 1772-1890).

Marita Mathijsen

Marita Mathijsen promoveerde op de briefwisseling tussen Jacob van Lennep en De Schoolmeester (pseudoniem van Gerrit van de Linde). Voorafgaand had zij al een groot aantal deelstudies aan Van der Linde gewijd zoals Schandaal in Leiden (Amsterdam 1976) en Waarde Van Lennep. Brieven van de Schoolmeester (Amsterdam 1977). In 1999 werd ze hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was onder meer oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift De Negentiende Eeuw en medeoprichter van het tijdschrift Nederlandse Letterkunde.

Over Jacob van Lennep schreef zij recent een fascinerend levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Het boek, met de titel Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

Jeroen Koch

Jeroen Koch studeerde van 1980 tot 1988 geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en was daar van 1985 tot 1988 ook student-assistent. In 1988 studeerde hij cum laude af op Lionel Trilling en het modernisme. In 1994 promoveerde hij aldaar op een studie over de Duitse historicus Golo Mann. Hij schreef verder een biografie van de Nederlandse theoloog, later minister-president, Abraham Kuyper. Sinds 1988 is hij verbonden aan de Utrechtse universiteit, eerst als aio, daarna als onderzoeker universitair docent. In 2013 publiceerde Koch een boek over Koning Willem I als onderdeel van de Koningsbiografieën, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.

In 2018 verscheen bij uitgeverij Boom Oranje in revolutie en oorlog, een samenvattend werk van de drie Koningsbiografieën, de geschiedenis van de Oranjedynastie gedurende de lange negentiende eeuw.

Aanmelden

Voorafgaande aanmelding van uw komst wordt op prijs gesteld. U kunt hiervoor een email sturen aan maatschappijzuid@kpnmail.nl

Het staat u vrij bij bijeenkomsten een of twee introducés mee te brengen. Door derden te betrekken bij onze activiteiten kan de aantrekkelijkheid van het lidmaatschap van de MdNL vergroot worden.

Aan degenen die na afloop van de vergadering met het bestuur en de sprekers willen dineren, wordt verzocht dit voorafgaand per e-mail te melden. Dit ten behoeve van het reserveren van een tafel in restaurant L’ Union. Wel brengen wij iedereen onder de aandacht dat de kosten van het diner en de wijn door elke deelnemer zelf voldaan moeten worden.

Route

Voor hen die vanuit het zuiden met de auto naar Roermond komen, is aan te bevelen op de A73 de afslag Roermond-Zuid nemen, vervolgens op bij de drie opvolgende rotondes richting Roermond aan te houden, daarna aangekomen op de Rijksweg bij de tweede rotonde op die weg linksaf te slaan bij het richtingbord P Roermond centrum tot aan de daaropvolgende derde rotonde aan de Roersingel, waar de parkeergarage ligt van het Roercenter. Daarna richting Markt/kathedraal lopen.

•        Wie vanuit de richting Venlo naar Roermond komt, neemt de afslag Roermond Centrum/Eindhoven/Weert en volgt de route tot aan de Maasbrug/kathedraal. Aldaar de keuze om rechtsaf naar de parkeergarage Kazerneplein te gaan of linksaf te slaan en door te rijden tot aan de rotonde Roersingel. Links voor de rotonde ligt de parkeergarage Roercenter.

•        Vanuit het westen komend kan men direct na het passeren van de Maasbrug linksaf slaan richting parkeergarage Kazerneplein of rechtsaf naar de parkeergarage Roercenter.

•        Reizigers per trein volgen vanaf het NS-station de borden Markt. Aangekomen op de winkelstraat Steenweg loopt men door naar de Markt. De vergaderlocatie ligt tegenover de kathedraal. Het is een wandeling van ongeveer 10 minuten.