vrijdag 28 september 2018 om 16:15 uur
Lipsius-gebouw, zaal 019, Cleveringaplaats 1, Leiden
gepubliceerd op 29 augustus 2018
Tweede Indische Letteren-lezing met Remco Raben

Op vrijdagmiddag 28 september spreekt prof. dr. Remco Raben de tweede Indische Letteren-lezing uit. Raben is bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn lezing heeft als titel ‘Indische letteren in de branding. De dekolonisatie in de Nederlandse cultuur’ meegekregen.

De naoorlogse Indische letteren worden vaak gezien als een voortzetting van de kolonie met literaire middelen. De nadruk in de verhalen en romans ligt op terugkijken, op de schone herinnering en de pijn van het afscheid. De postkoloniale roman is de koloniale roman in de verleden tijd geschreven. Voer voor nostalgici en een gemakkelijke prooi voor postkoloniale kritiek. Uiteraard is dit beeld te eenvoudig, maar de vraag hoe de dekolonisatie vorm kreeg in de letteren is er niet minder belangrijk om. Ze dwingt ons na te denken over de koloniale en postkoloniale cultuur van Nederland, literaire tradities, de intellectuele omgang met de prille postkoloniale wereld, en over de manier waarop wij naar de Indische letteren kijken. Een zwerftocht door de koloniale, postkoloniale en antikoloniale letteren tussen Indonesië en Nederland vanaf, grofweg, de jaren vijftig.

Aanmelden

De lezing vindt plaats in zaal 019 van het Lipsius-gebouw te Leiden. De aanvang is 16:15 uur, en na afloop wordt een drankje geserveerd. De toegang is als altijd gratis, maar reserveren is noodzakelijk! Reserveren kunt u bij Lydia Manusama: secr.indischeletteren@gmail.com