Jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw
zaterdag 25 augustus 2018 om 09:30 uur
Dordrechts Museum, Dordrecht
gepubliceerd op 20 juli 2018
Programma congres ‘1618 – Paniek in de Republiek’

1618 – Paniek in de Republiek: op 19 november 1618 verscheen een heldere komeet aan de ochtendhemel die in heel Europa voor grote paniek zorgde en in vele traktaten en pamfletten bediscussieerd werd. Wat kon deze staartster te betekenen hebben?

In de Republiek bracht de komeet de climax van een jaar vol spanningen. Het jaarcongres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw op 25 augustus aanstaande wil ruimte bieden aan reflectie over de ‘grote’ gebeurtenissen van 1618 in de Republiek, maar ook over de kleinere. Daarbij kan gedacht worden aan de omstandigheden die een rol speelden en de reacties op de ontwikkelingen, op kortere en langere termijn. Een voorname vraag is ook hoe 1618 zich in de Zuidelijke Nederlanden voltrok en hoe men daar reageerde op de situatie in het noorden. Daarnaast zal de interactie tussen de Republiek en Europa aan de orde komen.

Klik hier voor het voorlopige programma en informatie over aanmelding.