woensdag 9 mei 2018 om 15:30 uur
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
gepubliceerd op 22 april 2018
Derde Louis Peter Grijp-lezing door Frank Willaert

Op 9 januari 2016 is Louis Grijp op 61-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Driebergen-Rijsenburg. Hij betekende veel voor het onderzoek naar Nederlandse lied- en muziekcultuur en dat wil het Meertens Instituut i.s.m. de Werkgroep Nederlands Lied i.o. in een jaarlijkse lezing blijven erkennen.

De derde Louis Peter Grijp-lezing zal op 9 mei aanstaande in Literair Theater Perdu uitgesproken worden door mediëvist Frank Willaert, en draagt als titel  Liederen in Lotharingen. Een nog niet geschreven hoofdstuk in de geschiedenis van het middeleeuwse minnelied.

Hoewel de minnezang gewoonlijk in het kader van nationaal opgezette filologieën behandeld wordt, heeft de literatuurgeschiedenis, maar ook de muziekgeschiedenis, er veel bij te winnen om de hoofse minnelyriek in het oude Lotharingen, dat is in het gebied tussen de Noordzee en de Vogezen en tussen de Schelde en de Rijn, als één samenhangend geheel te bestuderen. Het minnelied vertoonde er specifieke kenmerken, absorbeerde liedmodes van elders op een heel eigen wijze, en had zelf een ingrijpende invloed op de Franse en Duitse lyriek van de late middeleeuwen. Ook thema’s als oraliteit en schriftelijkheid, dans- en blaasmuziek, en “de vrouwelijke stem” zullen in het betoog worden betrokken.

Frank Willaert Willaert was tot voor kort hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en is specialist in de middeleeuwse mystiek (Hadewijch en Ruusbroec) en de minnelyriek. Zijn werk werd meerdere malen bekroond. Zo ontving hij, samen met mede-editeurs Veerle Fraeters en Louis Peter Grijp, in 2012 de driejaarlijkse Kruyskampprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden voor een editie van de Liederen van Hadewijch (Groningen: Historische Uitgeverij, 2009).

Aanmelden:

De toegang voor deze lezing is gratis. Aanvangstijd is 15.30 uur (inloop vanaf 15:00 uur). Na afloop is er een borrel. Aanmelden kan via communicatie@meertens.knaw.nl