dinsdag 10 april 2018 om 20:30 uur
Theater Bouwkunde, Het Klooster 2, Deventer
gepubliceerd op 25 maart 2018
Presentatie biografie Joost Halbertsma 1789-1869

Op dinsdag 10 april 2018 zal in Theater Bouwkunde te Deventer de feestelijke boekpresentatie plaatsvinden van de biografie Joost Halbertsma 1789-1869. Triomfen en tragedies van een uitmiddelpuntig man , geschreven door Alpita de Jong. Samen met zijn tijdgenoot Jacob van Lennep was Joost Halbertsma één van de meest opmerkelijke schrijvers en sprekers van de negentiende eeuw. De mannen wandelden met elkaar, schreven elkaar brieven en ‘vochten’ over van alles en nog wat. Naast Van Lennep had Halbertsma ook veelvuldig contact met Willem Bilderdijk, Nederlands grootste dichter van die tijd.

Joost Halbertsma leefde in een tijd van belangrijke politieke ontwikkelingen, zowel nationaal als internationaal, en volgde die nauwgezet. Hij legde visites af bij Thorbecke, was bevriend met de ministers Schimmelpenninck en Van Hall, correspondeerde met de belangrijkste taalgeleerden van Europa over wetenschap en politiek, en bezocht Londen, Parijs en Rome. Zijn ervaringen verwerkte hij in lezingen en publicaties, waarvan enkele alleen in handschrift zijn bewaard.

Joost Halbertsma was doopsgezind predikant in Deventer en een internationaal gerespecteerd taalgeleerde. Maar bovenal een scherpzinnig observator van alles wat er speelde in de kerk, in regeringskringen, in geleerde genootschappen, in de handel, in de wetenschap en in de letterkunde. Zijn leven en werk is een bijzonder veelzijdig en creatief commentaar op de negentiende eeuw.

Programma:

Na een welkomstwoord zal Garrelt Verhoeven (directeur Deventer Verhaal) u in een geanimeerd gesprek met Alpita de Jong – ondersteund door unieke beelden en objecten – in vogelvlucht door het ‘uitmiddelpuntige’ leven van Joost Halbertsma leiden. Vervolgens vertelt uitgever Eddy van der Noord hoe de biografie tot stand is gekomen. Tot slot zal Alpita de Jong het eerste exemplaar van de biografie uitreiken. Na afloop is er een informele nazit met een hapje en een drankje. Ter plekke kunt u de biografie aanschaffen voor 55 euro (geen pin aanwezig, graag contant geld meenemen).

Aanmelden:

In verband met de beschikbare ruimte horen wij graag of u komt en met hoeveel personen. Aanmelden via: info@uitgeverijlouise.nl