gepubliceerd op 7 maart 2018
Gezocht: getalenteerde essayisten

Dit jaar zal op 18 november, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015) voor het eerst de Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. De prijs van € 7500 is bedoeld voor ‘aanstormend talent’. Deze prijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, in samenspraak met de erven van Joost Zwagerman. De uitreiking vindt plaats in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken.

Het onderwerp van het essay is geheel vrij, de aanpak ook.

Voorwaarden om mee te dingen naar de prijs:

– Het essay is maximaal 3000 woorden, aangeleverd als word-document.

– Het essay is in het Nederlands geschreven.

– Het essay is niet eerder in deze vorm gepubliceerd.

– Het essay is onder eigen naam geschreven.

– Het essay is geen wetenschappelijk artikel, scriptie, noch verhalend proza.

– De auteur heeft nog niet eerder een essay in boekvorm gepubliceerd (andere genres mag wel).

– De auteur publiceert niet op regelmatige, betaalde basis in geschreven media (in andere media mag wel), bijvoorbeeld als columnist of vaste recensent (incidentele freelance-bijdragen mogen wel).

De inzendingstermijn sluit op 30 juni 2018. De jury – Barber van de Pol, Maria Vlaar, Joost de Vries en Aleid Truijens (voorzitter) – kiest één winnaar en zal zich inspannen om het essay geplaatst te krijgen in een toonaangevend medium.

Inzendingen kunnen gemaild naar het secretariaat van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, mnl@library.leidenuniv.nl, ter attentie van Barber van de Pol.