gepubliceerd op 18 januari 2018
Verschenen: ‘Waar wordt geschreeuwd is taal vacant. De taal van Ilja Leonard Pfeijffer’ door Marc van Oostendorp

Het afgelopen jaar verschenen op de onvolprezen website neerlandistiek.nl vele stukken van Marc van Oostendorp over Ilja Leonard Pfeijffer, vaak vergezeld van een mooie illustratie. Nu zijn deze teksten bewerkt en door Uitgeverij Weideblik gebundeld in Waar wordt geschreeuwd is taal vacant. De taal van Ilja Leonard Pfeijffer.

‘Het is zinnig om Ilja Leonard Pfeijffer in de eerste plaats als een taalvakman te zien, iemand die verbaast door zijn taalbeheersing, zijn elegantie, zijn precisie, en soms zijn geleerdheid. Het plezier bij Pfeijffer zit, ook voor zijn lezers, voor een belangrijk deel in de taal’, schrijft Marc van Oostendorp in Waar wordt geschreeuwd is taal vacant. In maar liefst vijftig hoofdstukken geeft hij in dit boek een caleidoscopisch beeld van de vele taalgedaanten die schrijver Ilja Leonard Pfeijffer aanneemt in de talrijke literaire genres die hij beoefent (gedichten, romans, verhalen, essays, toneel et cetera).

Marc van Oostendorp is hoogleraar Nederlands aan de Radbouduniversiteit Nijmegen en erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Waar wordt geschreeuwd is taal vacant. De taal van Ilja Leonard Pfeijffer, Uitgeverij Weideblik, paperback, 144 pag., € 12,50

ISBN: 978 9077787 764