gepubliceerd op 4 december 2017
Lexicon van de jeugdliteratuur op DBNL

lexicon jeugdliteratuur

Vanaf vandaag is het volledige Lexicon van de jeugdliteratuur van 1982 tot en met 2014 beschikbaar op de DBNL. Het lexicon, bestaande uit ruim 1100 lemma’s, biedt een schat aan informatie over auteurs en illustratoren van jeugdliteratuur uit binnen- en buitenland. Behalve biografische informatie wordt een schets gegeven van de belangrijkste werken van de auteur of illustrator, de thematiek van die werken en de waardering in de pers. Daarnaast komen allerlei algemene onderwerpen met betrekking tot de jeugdliteratuur aan bod. Het lexicon is geïllustreerd en voor de lezer die meer wil weten bevat elk lemma een uitgebreide bibliografie.

Wie in het lexicon duikt, kan bijzondere ontdekkingen doen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de tekeningen van E.H. Shepard van Winnie-the-Pooh en de tekst van A.A. Milne zo met elkaar versmolten zijn, dat die laatste zelfs een grafschrift voor zichzelf bedacht waarin hij de wens uitsprak dat Shepard zijn grafsteen zou illustreren. Dan zou Petrus namelijk denken dat Milne die zelf gemaakt had en hem toelaten tot de hemel.

In het lexicon zijn links tussen lemma’s met gerelateerde onderwerpen aangebracht. Ook familierelaties worden op deze manier hier en daar verduidelijkt: zo trouwde de schrijfster Tina Wicherink met Gerrit Jan Brinkgreve,  wiens halfbroer Jan Willem Brinkgreve later in het huwelijk trad met de auteur Anna Entrop.

Het Lexicon van de Jeugdliteratuur is van oorsprong een losbladige uitgave die in verzamelbanden kan worden bewaard. Het voordeel daarvan is dat nieuwe lemma’s door de gebruiker eenvoudig kunnen worden ingevoegd. In 2015 leek er een einde te zijn gekomen aan het lexicon, maar sinds februari 2017 verschijnen er weer nieuwe afleveringen. Deze zullen jaarlijks aan de DBNL worden toegevoegd.

Zie voor alle nieuwe titels en het overige nieuws van december de nieuwsbrief van de DBNL