gepubliceerd op 23 maart 2017
De poëzie van een enclave: Jan Paul Hinrichs over literair Oegstgeest

Hinrichs Oegstgeest

Bij Uitgeverij De Wilde Tomaat verscheen een boek over literair Oegstgeest, De poëzie van een enclave, geschreven door Jan Paul Hinrichs. In De poëzie van een enclave gaat Jan Paul Hinrichs op zoek naar sporen van zijn woonplaats Oegstgeest in de Nederlandse letteren. Jan Wolkers en F.B. Hotz zetten in hun welbekende romans en verhalen de toon, maar kasteel Oud-Poelgeest, het Groene Kerkje, de psychiatrische inrichtingen Endegeest en Rhijngeest, het
Zendingshuis en andere plekken komen in het leven en werk van nog veel meer schrijvers en dichters voor.

Het gaat om J. van Oudshoorn, Nescio, Gerrit Achterberg, Hella Haasse, Jan Arends, W.F. Hermans, J.M.A. Biesheuvel, Frédéric Bastet, Maarten ’t Hart en talrijke andere auteurs die voorheen niet eerder met het dorp in verband zijn gebracht. Het resultaat is een verrassend, vernieuwd beeld van de literair wellicht meest tot de verbeelding sprekende vierkante kilometer van ons land.

Jan Paul Hinrichs publiceerde onder meer Vader van de slavistiek. Leven en werk van Nicolaas van Wijk (2005), Lemberg – Lwów – Lviv (2008), De mythe van Odessa (2011), Brief uit Vidin (2015) en Senhor Valério (2016).

De poëzie van een enclave, De Wilde Tomaat, paperback, 89 pag., € 13,50

ISBN: 9789082428865