gepubliceerd op 22 november 2016
‘Dochter van Indië’, de biografie van Melati van Java (1853-1927)

Melati-van-Java

Bij uitgeverij Tong Tong verscheen onlangs Dochter van Indië. Melati van Java (1853-1927), de handelseditie van het proefschrift van Vilan van de Loo. Ooit wist iedereen wie Melati van Java (pseudoniem van Marie Sloot) was. Ze publiceerde romans die vaak tientallen jaren in omloop bleven en ze behoorde tot de eerste vrouwen die toetraden tot de deftige Maatschappij der Nederlandse letterkunde. Vermoedelijk was zij in Nederland de eerste Indische auteur van bestsellers.

Dochter van Indië is de eerste biografie van deze opmerkelijke vrouw. In het boek beschrijft Vilan van de Loo nauwgezet hoe Melati zich ontwikkelde tot populaire schrijfster en weldoenster. Van grote invloed waren haar jeugd in Indië, de innige band die ze met haar moeder had en haar katholieke levensovertuiging. Toch was zij in alles uniek voor haar tijd. In het huwelijk had ze geen zin, ze is in haar brieven verfrissend chagrijnig en in haar romans geeft ze keer op keer een positief beeld van Indische vrouwen en meisjes. Mede vanwege dat laatste werd Melati feministe genoemd, en daar was ze trots op.

Dochter van Indië. Melati van Java (1853-1927), Tong Tong, paperback, 224 pag., € 19,90.

ISBN: 9789078847007