Maandag 8 juli 2024
om 19:30 uur
Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden
gepubliceerd op 25 juni 2024
Loes van Overeemlezing door Gé Vaartjes

Op maandagavond 8 juli vindt bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort de jaarlijkse Loes van Overeemlezing plaats. Hierin staat jaarlijks een vrouw centraal in wier leven Kamp Amersfoort een bepalende rol heeft gespeeld. Dit jaar houdt Gé Vaartjes een lezing over de Joods geboren Eva de Man-Kalker. Ze werd op 2 augustus 1942 in Kamp Amersfoort gevangengezet, samen met vier van haar kinderen, en twee dagen later naar Westerbork getransporteerd. Vanuit daar werd ze naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord. Ook vijf van haar kinderen vonden hier de dood.

Eva was intelligent, zelfbewust en interesseerde zich voor taal en literatuur. Zij schreef columns en hield voordrachten voor de radio. In een brief aan haar vriendin Janny Baggerman op 14 maart 1942 schreef zij:

‘De menschheid krijgt in deze dagen wel het zekere gevoel dat alle bezit van geenerlei waarde is. Hopelijk zullen we er uit leeren en hopelijk zullen we de kracht hebben nog oneindig veel beproevingen te dragen alvorens de witte vlag geheschen wordt.’ 

Eva stond echter altijd in de schaduw van haar echtgenoot, de schrijver Herman de Man. Ze kreeg nooit de kans om haar talent als schrijfster te ontwikkelen en haar verhaal bleef lange tijd onderbelicht.  Op deze avond zal Vaartjes over haar korte maar interessante leven vertellen.

Aanmelden

De lezing vindt plaats op 8 juli om 19:30 uur in Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden. Deelname is gratis. Graag aanmelden via info@kampamersfoort.nl