gepubliceerd op 15 mei 2024
Boekenactie MdNL: de drie Europa-boeken van Luuk van Middelaar voor slechts 50 euro!

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Op 6 juni gaan we in Nederland naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Naar aanleiding hiervan heeft de Historische Uitgeverij voor de leden van de MdNL een speciale actie: de drie Europa-boeken van Luuk van Middelaar voor € 50,- in plaats van € 79,50!

1: De passage naar Europa: geschiedenis van een begin
2 : Improvisatie & oppositie: de nieuwe politiek van Europa
3 : Een Europees pandemonium: kwetsbaarheid en politieke kracht

In De passage naar Europa dringt Luuk van Middelaar door tot de meest ongrijpbare geschiedenis van onze tijd. Op meesterlijke wijze toont hij de motor van de Europese politieke ontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar. Tegelijk vormt deze onvoltooide geschiedenis de excellente casus om het wezen van politiek bloot te leggen. De homo politicus is een tijdkunstenaar, die in het rumoer van de actualiteit de brug slaat tussen verleden en toekomst en zo van een moment een passage maakt.

Van 2010 tot 2015 bevindt Van Middelaar zich in het zenuwcentrum van de Europese politiek, en ziet voor zijn ogen hoe de gedaanteverandering van Europa zich voltrekt. In de Europese Raad ontdekken de verzamelde regeringsleiders al improviserend wat het betekent één munt, één grens, één Unie te delen. De zinderende Europese verkiezingsjaren 2016 en 2017 – met het Britse referendum als opmaat – vormen de culminatie van een andere ontwikkeling: op onverwachte plaatsen en manieren ontwaakt de oppositie, zichtbaar en hoorbaar de gestolde Brusselse consensus uitdagend. In Improvisatie & oppositie beschrijft Van Middelaar haarfijn hoe de Brusselse regelpolitiek onmachtig is plotse en onvoorziene crises te pareren en onverwachte geopolitieke verschuivingen te beantwoorden, en hoe de dynamiek van Europa’s gedaantewisseling begrepen moet worden.

Als de coronacrisis iets aan het licht heeft gebracht is het de kwetsbaarheid van de burgers in Europa. De mondiale epidemie heeft tegelijkertijd een grote verschuiving van de internationale machtsverhoudingen zichtbaar gemaakt. Tussen het gespleten Amerika en een zelfverzekerd China ervaart Europa plots een nieuwe geopolitieke eenzaamheid. In Een Europees pandemonium stelt Van Middelaar de vraag op scherp: wat kan Europa doen om haar strategische kwetsbaarheid om te zetten in politieke kracht, en om op het wereldpodium niet slechts speelbal te zijn in een oplaaiende strijd tussen Oost en West?

Luuk van Middelaar is na een studie filosofie en geschiedenis (Groningen) en een politiek-theoretische promotie (De passage naar Europa) in Amsterdam, momenteel hoogleraar in Leiden (‘Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen’), en directeur van het Europese ‘Brussels Institute for Geopolitics’.

De passage naar Europa, Improvisatie & oppositie en Een Europees pandemonium zijn verschenen als paperbacks en tellen respectievelijk 532, 304 en 204 pagina’s. Deze drie boeken kunt u nu voor slechts 50 euro (exclusief 5 euro verzendkosten) bestellen bij de Historische Uitgeverij. Stuur hiervoor een bestelmail met uw adresgegevens/pakketpostadres o.v.v. Boekenactie MdNL naar info@historischeuitgeverij.nl

Mocht u enkel een (of twee) van de hierboven genoemde titels willen bestellen, dan kan dat ook. U krijgt dan 30% korting op de oorspronkelijke prijs (exclusief 5 euro verzendkosten). Ook hiervoor kunt u uw bestelmail o.v.v. Boekenactie MdNL sturen naar info@historischeuitgeverij.nl  

Deze aanbieding, exclusief voor de leden van de MdNL, geldt tot en met 6 juni 2024 of zolang de voorraad strekt.