Donderdag 6 juni 2024
om 12:30 uur
Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam
gepubliceerd op 18 mei 2024
Studiedag rond Jacob Israël de Haan in Allard Pierson

In de maand juni zijn er verschillende activiteiten rondom schrijver Jacob Israël de Haan (1881-1924). In zijn honderdste sterfjaar 2024 spreekt De Haan onverminderd tot de verbeelding als een nieuwlichter die zich zijn leven lang is blijven herontwikkelen, onafgebroken bezig zijn persoon, zijn taal en zijn tijd opnieuw uit te vinden – tot alles door zijn vroege dood alsnog werd afgebroken. Met name de emancipatie van zijn joodse en homoseksuele achtergronden door middel van zijn literaire en politieke activiteiten bleef onvoltooid. Ze blijven tot op heden vragen oproepen

Ter herdenking en herontdekking van Jacob Israël de Haan in zijn honderdste sterfjaar wordt een De Haan Maand georganiseerd van 1 tot 30 juni, verspreid over diverse locaties en momenten.

Op donderdag 6 juni vindt in het Allard Pierson te Amsterdam een studiemiddag plaats, Ademloos luistert mijn lied, nieuwe perspectieven op De Haan. Deze studiedag is een initiatief van Jacqueline Bel en Gaston Franssen. Tijdens dit symposium buigen vier onderzoekers (Bart Wallet, Sven Vitse, Agnes Andeweg en Lieke von Berg) zich in lezingen en presentaties over werk, leven en Nachleben van deze veelkantige schrijver: welke vragen werpen het levensverhaal en het oeuvre van De Haan op? En welke antwoorden heeft hij te bieden op de vragen van lezers uit de wereld van 2024?

Deelname aan deze studiemiddag is gratis. Aanmelden kan via deze link. Hier kunt u ook verdere programma van de De Haan Maand bekijken.