Woensdag 29 mei 2024
om 20:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 9 mei 2024
Presentatie gevangenissonnetten van Albrecht Haushofer

Voor Uitgeverij HetMoet vertaalde Maarten Asscher de gevangenissonnetten van de Duitse dichter Albrecht Haushofer onder de titel Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd. De bundel wordt op woensdagavond 29 mei gepresenteerd in Spui25 te Amsterdam.

De gedichten van Albrecht Haushofer (1903-1945) ontstonden in complexe historische omstandigheden. Hij was geograaf, hoogleraar aan de Hochschule für Politik, secretaris-generaal van het Gesellschaft für Erdkunde en diplomaat. Tegelijk was hij dichter en toneelschrijver en behoorde hij tot de kringen die zich tegen het Hitler-regime verzetten, de reden waarom hij tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog gevangenzat en in de nacht van 22 op 23 april 1945 door een SS-commando werd geëxecuteerd. In de gedichten die hij tijdens zijn gevangenschap schreef blikt hij terug op zijn getroebleerde leven en op het lot van Duitsland.

Deze tweetalige bundel met 25 van Haushofers gevangenissonnetten wordt deze avond op dichterlijke, essayistische, biografisch-historische en muzikaal-theatrale wijze belicht door Ilse van Oosten, Bas von Benda-Beckmann en vertaler van de bundel Maarten Asscher. Ook brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder fragmenten uit het levensverhaal van Haushofer, waarin zijn gedichten een grote rol spelen. Componist Henry Kelder heeft voor de gelegenheid drie van de sonnetten getoonzet voor sopraan, viool en cello. Een sterrencast bestaande uit Selma Harkink (sopraan), Matthias Naegele (cello) en Lis Perry (viool) brengt bijpassende muziek.

Aanmelden

De presentatie vindt op woensdagavond 29 mei aanstaande plaats om 20:00 uur bij Spui25 te Amsterdam. Aanmelden voor deze avond kan via deze link.