Woensdag 15 mei 2024
om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 3 mei 2024
Presentatie ‘Moeders des Vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden’

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, samengesteld door Femke Deen en Ineke Huysman. Op woensdagmiddag 15 mei aanstaande zal het boek worden gepresenteerd in Spui25 te Amsterdam.

In Moeders des Vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden brengen achttien historici, zowel nationaal als internationaal, in evenzoveel portretten de vaak over het hoofd geziene vrouwen uit de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd tot leven. Zij tonen aan dat deze vrouwen belangrijke politieke figuren waren. Vrouwen als Maria van Hongarije, Isabella van Oostenrijk en Albertine Agnes van Oranje-Nassau waren onmisbaar voor het smeden van eenheid, het uitbouwen van netwerken, het beoefenen van diplomatie en het voeren van oorlogen.

Tijdens deze boekpresentatie van Moeders des Vaderlands zal een aantal vrouwen uit de bundel worden voorgesteld aan het publiek. Verder gaat redacteur Simon Dikker Hupkes van Atlas Contact in gesprek met de samenstellers van de bundel, Ineke Huysman en Femke Deen, en met enkele auteurs.

Aanmelden

De boekpresentatie vindt plaats op woensdag 15 mei om 17:00 in Spui25 te Amsterdam. Het bijwonen van dit programma is gratis, maar u wordt wel verzocht zich aan te melden via deze link.