gepubliceerd op 14 mei 2024
Boekhouders van de vergankelijkheid: late stijl in nieuwe poëzie

Bij het Poëziecentrum is de bundel Boekhouders van de vergankelijkheid. Late stijl in nieuwe poëzie van Mathijs Sanders verschenen. Een sterk besef van vergankelijkheid en opvlammende productiviteit. Schatplichtigheid aan het verleden en een verlangen om op weg naar het einde nieuwe wegen te verkennen. Als iets de in dit boek besproken gedichten kenmerkt, dan is het wel het samenspel van traditie en vernieuwing, eindigheidsbesef en levensdrift. De dichters voelen zich bevrijd van de drang om zich te bewijzen. Zij kennen de traditie, blikken terug op de afgelegde weg en kijken verlangend of huiverend uit naar een onbestemde toekomst.

Boekhouders van de vergankelijkheid belicht de late stijl in recente bundels van H.C. ten Berge, Judith Herzberg, Joke van Leeuwen, Cees Nooteboom, Toon Tellegen en andere dichters die in de eerste decennia van deze eeuw met hun werk een nieuw pad insloegen. Hun kwetsbare en weerbare poëzie engageert zich met de wereld van nu en verzet zich tegen een verstenende status quo.

Boekhouders van de vergankelijkheid. Late stijl in nieuwe poëzie, Poëziecentrum, paperback, 148 pag., € 23,-
ISBN: 9789056550615