gepubliceerd op 12 mei 2024
De postkoloniale podcast met Thom Hoffman

In De postkoloniale podcast gaan Rick Honings en Coen van ’t Veer met gasten in gesprek over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. In deze vijftiende aflevering van De postkoloniale podcast spreken zij met Thom Hoffman. Indië speelt een belangrijke rol in Hoffmans leven. Hoffman is in de eerste plaats bekend door zijn werk als acteur. Sinds 1981 speelde hij in meer dan tachtig films en televisieseries. Vanaf 1991 legde Hoffman zich ook toe op fotografie. In die hoedanigheid maakte hij enkele belangrijke fotodocumentaires. Wat veel mensen niet wisten, is dat Hoffman Indische wortels heeft: zijn betovergrootmoeder heette Sophia Tehupuring. In 1865 trouwde zij met de Pruisische militair Bernhard Conrad Pottkamp, die in het KNIL vocht in Palembang.

In 2019 publiceerde Hoffman het fotoboek Een verborgen geschiedenisAnders kijken naar Nederlands-Indië, dat bekroond werd met de VGN-prijs Beste Geschiedenisboek 2020. Hierin ligt de nadruk op de gevolgen van de Nederlandse kolonisatie voor de Indonesiërs. Twee jaar later verscheen Indië. Betovering en desillusie (2022), een vuistdik boek waarin de literatuur een prominente rol speelt.

In 2009 was hij gasthoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en gaf hij masterclasses over Indië en Multatuli. In 2015 was hij Cultural Professor aan de Technische Universiteit Delft. Met studenten deed hij onderzoek onder de titel ‘Kromo Blanda. Perspectieven op Nederlands-Indië’. Uitgangspunt hierbij was de geschiedenis van Nederlands-Indië, en de rol van de negentiende – en twintigste eeuwse fotografie. In 2019 was hij gastconservator in het Wereldmuseum en maakte hij de tentoonstelling Dossier Indië.

In 1995 nam Hoffman voor de NCRV een vijfdelige televisieserie op over de Atjeh-oorlog, In naam der Koningin, naar het boek De Hongertocht (1911) van Madelon Székely-Lulofs. De opnames vonden negen maanden lang plaats op de Filipijnen. In deze periode begon Hoffmans Indische leeskoorts. Hij namen een grote kist met boeken over Indië mee maar de jungle, en las ze daar allemaal uit. In 2005 vertolkte Hoffman de hoofdrol in een toneelversie van Max Havelaar. In 2012 speelde hij in het toneelstuk De Kleine Zielen, naar het werk van Couperus, en twee jaar later in het toneelstuk Moesson van Eric Schneider.

Alle afleveringen, dus ook de veertien voorgaande, kunt u online luisteren op Soundcloud of via Spotify.