gepubliceerd op 14 april 2024
Nieuw in de DBNL: Carmiggelt en Slauerhoff

Elke maand voegt de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) een flink aantal nieuwe titels toe aan de almaar uitdijende digitale bibliotheek. Voor april komen bijvoorbeeld maar liefst acht titels van schrijver en dichter J. Slauerhoff bij. De beroemde dichtbundels Serenade en Soleares die in respectievelijk 1930 en 1933 in zeer kleine oplagen verschenen, worden hier nu gepresenteerd in de herdrukken van uitgeverij Stols van Soleares en Serenade. Ook komen de Stols-edities beschikbaar van Een eerlijk zeemansgraf (oorspronkelijk uit 1936) en Yoeng Poe Tsjoeng (oorspronkelijk uit 1930 in kleine oplage). Yoeng Poe Tsjoeng bevat poëzie en poëzievertalingen en -bewerkingen door Slauerhoff van dichters uit China.

Behalve voor zijn poëzie werd Slauerhoff ook zeer geprezen om zijn korte verhalen en romans. Nu ook online een groot aantal van zijn bekende prozatitels: de romans Het verboden rijk (oorspronkelijk 1932), Het leven op aarde (1934) en De opstand van Guadalajara (1937) en de verhalenbundel Schuim en asch (oorspronkelijk 1930).

Van Simon Carmiggelt komt Weet ik veel beschikbaar, ‘een bloemlezing uit een kwart eeuw stukjesschrijven’. Ook komen er zes delen uit de serie Speciaal voor u online, kleine feestgeschenkjes met ieder een dozijn cursiefjes.

Bekijk hier alle nieuwe titels in de DBNL van de maand april.