Vrijdag 12 april 2024
om 18:30 uur
Boekhandel De Vries Van Stockum, Passage 11, Den Haag
gepubliceerd op 3 april 2024
Boekpresentatie ‘De Atjeh-generaal’ van Vilan van de Loo

Op vrijdag 12 april presenteert Vilan van de Loo haar nieuwe boek De Atjeh-generaal bij De Vries Van Stockum in Den Haag. In dit boek belicht zij het leven van Frits van Daalen en zijn controversiële rol in de koloniale geschiedenis. Frits van Daalen (1863-1930) was militair pur sang, voorbestemd om in het KNIL een grote carrière te maken. Hij ontving meerdere Militaire Willems-Ordes en genoot de gunst van het hof.

Zijn carrière nam een dramatische wending door een conflict met de toenmalige gouverneur-generaal Van Heutsz, dat escaleerde tot een nationale bestuurscrisis. Van Daalen schreef talloze brieven en nota’s, waarin hij zijn meningen en gevoelens over het koloniale bestuur snoeihard formuleerde. Hij schreef om zich te uiten, maar ook om te krijgen waar hij zijn leven lang naar zocht: erkenning van zijn beleid en bestuur. Van Daalen is nu vooral bekend als gewelddadig militair; zijn expeditie door Atjeh in 1904 geldt als uiterst controversieel. Maar dat eenzijdige beeld behoeft uitbreiding en correctie.

De biografie De Atjeh-generaal plaatst Van Daalen in zijn tijd: als indo in een roomblank bestuur, gouverneur van Atjeh, commandant van het KNIL en ook als een beroemdheid in de militaire koloniale wereld. Via deze uitzonderlijke man kunnen we die wereld op een nieuwe manier zien en begrijpen, juist omdat wij nu een ander moreel kompas hebben.

Aanmelden

De boekpresentatie vindt op vrijdag 12 april om 18:30 uur plaats in Boekhandel De Vries Van Stockum, Passage 11, Den Haag. Aanmelden kan via passage@devriesvanstockum.nl