gepubliceerd op 16 maart 2024
Indische Letteren: de koloniale herinnering in het werk van J.J. Voskuil

Het eerste nummer van Indische Letteren van dit jaar is geheel gewijd aan de zevende Indische Letteren-lezing. Deze werd in september 2023 uitgesproken door Rick Honings, Scaliger-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De titel van zijn lezing was ‘Dat hele Indonesië interesseert ons geen barst’. De koloniale herinnering in het werk van J.J. Voskuil.

Het onderzoek naar de rol en betekenis van het koloniale verleden in werken van auteurs die doorgaans niet over Nederlands-Indië of Indonesië schreven, staat nog in de kinderschoenen. Bij het noemen van J.J. Voskuil – de auteur van romans als Bij nader inzien (1963) en Het bureau (1996-2000) – zullen de meeste lezers niet direct aan Indië of Indonesië denken. Voskuil had geen (familie)banden met de voormalige kolonie en is er nooit geweest, al scheelde het niet veel. En toch is Indië in de marge van zijn omvangrijke oeuvre voortdurend aanwezig. Welke koloniale elementen zijn in Voskuils werk te vinden? Welke Indische personages worden erin beschreven en op wie zijn ze gebaseerd? En in hoeverre is Voskuils werk een plaats waar, in de woorden van Pamela Pattynama, de koloniale herinnering herinnerd wordt?

Deze vragen kwamen aan bod in de lezing van Honings, die u nu rustig kunt nalezen in deze nieuwe Indische Letteren. Het lidmaatschap van de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde staat open voor iedereen. De contributie bedraagt 35 euro per jaar (abonnementen buitenland: 45 euro). Leden ontvangen vier keer per jaar het tijdschrift Indische Letteren. Aanmelden als lid kan via bestel@verloren.nl

Indische Letteren, 39ste jaargang, nummer 1, maart 2024