gepubliceerd op 24 februari 2024
Krullen van de schaafbank: schrijven en lezen in andere tijden

Bij Uitgeverij Flanor verschijnt binnenkort de bundel Krullen van de schaafbank: schrijven en lezen in andere tijden van Martien J.G. de Jong. In deze publicatie bespreekt De Jong de Europese literatuur van de 18e tot aan de 21e eeuw uit diverse taalgebieden. Met de weidse blik van de algemene en de vergelijkende literatuurwetenschap behandelt de auteur werk van Willem Bilderdijk, Louis Couperus, Lodewijk van Deyssel en Rhijnvis Feith. Met Vittorio Alfieri, Honoré de Balzac, Charles Baudelaire, Ugo Foscolo, Johann Wolfgang von Goethe en Giacomo Leopardi komen buitenlandse auteurs aan de orde.

Daarnaast besteedt De Jong aandacht aan de opkomst van socialisme en feminisme. Belicht wordt het werk van 20e-eeuwse schrijvers als Pierre H. Dubois, Ed. Hoornik, Maurice Gilliams, Han G. Hoekstra en J.W.F. Werumeus Buning. Hierbij komt het heikele probleem van de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog ter sprake, evenals de omstreden ‘zuivering’ die daarna plaatsvond.

Krullen van de schaafbank kunt u bij de uitgever bestellen door overmaking van €27,50 op bankrekening NL85 INGB 0680 2522 15 ten name van Huberts te Nijmegen (NL), onder vermelding van ‘Krullen’. Vergeet dan niet uw adresgegevens toe te voegen. Na ontvangst van de betaling wordt uw bestelling zonder verdere kosten bij u thuis afgeleverd. Bij afleveradressen in het buitenland zullen de extra verzendkosten in rekening worden gebracht.

Krullen van de schaafbank: schrijven en lezen in andere tijden, Uitgeverij Flanor, paperback, 316 pag., € 27,50