Op vrijdag 21 juni aanstaande vindt in Zutphen het symposium Het Onmisbare Boek. Handschriften en druk in de Late Middeleeuwen plaats. Bij het middeleeuwse boek denken we vanzelfsprekend aan de schitterend verluchte manuscripten van de hoge adel en religieuze instellingen. Hiermee ontstaat het beeld dat boekenbezit alleen was weggelegd voor het hoogste echelon in de samenleving. De groeiende stedelijke economie en cultuur zorgde echter voor een toenemende lees- en schrijfvaardigheid in bredere lagen van de bevolking. Men was voor kennis, ontspanning en devotie niet langer afhankelijk van het gesproken woord en voor steeds meer mensen werden boeken onmisbaar.
Het schrijven, illustreren en binden van teksten nam in sommige steden bijna industriële vormen aan, inclusief concurrentie en conflict. Het lijkt onvermijdelijk dat deze lees-en schrijfwoede zou leiden tot de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450. Het duurde echter nog tientallen jaren voordat deze innovatie echt succesvol werd. De handschriftproductie nam zelfs toe.
Op 21 juni vertellen onderzoekers uit Nederland, België en Frankrijk over de sociaal-economische netwerken rond boeken, de diverse productiemethoden en -centra en de manier waarop schrijvers, drukkers en boekbezitters informatie probeerden te ordenen en ontsluiten.
10.30 uur Inloop met koffie/thee.
11.00 uur Welkom namens gemeente Zutphen en inleiding programma door Prof.Dr. Johan Oosterman, Radboud Universiteit.
BLOK 1: GEKOESTERD BEZIT
11.20 uur Dr. Anna Dlabacova, Universiteit Leiden Geregeld gebed: De vele levens van het getijdenboek van Geert Grote.
11.55 uur Dr. Hanno Wijsman, IHRT Parijs De hertog en zijn boeken. De strategische verzamelwoede van Filips de Goede en de oorsprong van de Bourgondische Librije.
12.30 uur Lunch
BLOK 2: PRODUCTIE VOOR EIGEN GEBRUIK OF DE MARKT
13.45 uur Dr. Patricia Stoop, Universiteit Antwerpen Zwoegen achter de muren van Jericho. Een Brussels vrouwenklooster als productiecentrum van devotionele handschriften.
14.20 uur Dr. Suzan Folkerts, Athenaeumbibliotheek Deventer Vervaardigd in de IJsselstreek, maar waar? Uitwisseling van handschriften tussen Deventer, Diepenveen en Zutphen.
15.00 uur Koffie- en theepauze
BLOK 3: WEGWIJS DOOR TEKST EN BEEL
15.30 uur Dr. Andrea van Leerdam, Universiteit Utrecht Bladeren of zoeken: navigeren door 16de-eeuwse medische kennis in druk.
16.05 uur Dr. Renske Hoff, Universiteit Utrecht Plaatjes lezen: de functies en het gebruik van afbeeldingen in religieuze handschriften en drukken.
16.40 uur Afsluiting met vervolgens hapje en drankje. De Librije is opengesteld voor kort bezoek.
Deelname aan deze dag kost € 46,50 (studenten: € 26,50). Meer informatie over hoe aan te melden vindt u via deze link.Â