gepubliceerd op 8 februari 2024
Nieuw in de DBNL: dichtbundels van Hanneke Eggels

Voor de maand februari is er weer een aantal titels toegevoegd aan de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), waaronder dit keer drie dichtbundels van Hanneke Eggels: Fee van Limburg, Sluier van Europa en Libertinage. De laatste bevat een aantal vertalingen van haar gedichten in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch, Perzisch, Spaans en Portugees. Al eerder nam de DBNL enkele bundels van Eggels op in de digitale collectie.

Ook vindt u deze maand op de DBNL de intrigerende titel Wie komt daar aan op die olifant? Een zestiende-eeuws taalgidsje voor Nederland en Indië, inclusief het verhaal van de avontuurlijke gevangenschap van Frederik de Houtman in Indië.  Dit is de editie met een hertaling en toelichting die taalkundige Nicoline van der Sijs in 2000 maakte van één van de allereerste Nederlandse taalgidsjes uit 1656, van Noël van Berlaimont. Verder bevat Wie komt daar aan op die olifant? de aanvullingen van koopman Frederik de Houtman op dit gidsje voor het gebruik in Indië en een verslag van zijn reis naar de Oost.

Nu ook online beschikbaar: Romantici en revolutionairen. Literatuur en schrijverschap in Nederland in de 18de en 19de eeuw. Lotte Jensen en Rick Honings sloegen de handen ineen voor deze eeuw-overschrijdende studie uit 2019, die nu voor iedereen digitaal te lezen is,

Bekijk hier het volledige nieuwe DBNL-aanbod voor de maand februari.