Dinsdag 9 april 2024
om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 13 februari 2024
Symposium ‘Rampen in Nederland’ in Spui25

Op dinsdagmiddag 9 april aanstaande vindt in Spui25 te Amsterdam het symposium Rampen in Nederland plaats, naar aanleiding van het nieuwe boek van Lotte Jensen. Naast Jensen spreken ook Winfried Baijens, Beatrice de Graaf, Rick Honings en James Kennedy.

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Sint-Elisabethsvloed in 1421 of de Watersnoodramp van 1953, toen mensen, dieren en dorpen verdronken. Het landschap veranderde voorgoed. Of aan de Bijlmerramp in 1992, toen een vliegtuig neerstortte in de Bijlmermeer. Er ging een schokgolf door het hele land. In haar nieuwste boek, Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland, onderzoekt Lotte Jensen hoe mensen door de eeuwen heen op rampen hebben gereageerd.

De publieke reactie op rampen volgt opvallend vaak eenzelfde stramien, al zijn er natuurlijk ook verschillen. Al eeuwenlang zoeken burgers in tijden van rampspoed houvast in culturele en religieuze rituelen. Ze organiseren liefdadigheidsactiviteiten, benefietconcerten en herdenkingen. De media sturen echter, steeds meer, de waarneming en publiceren sensationele verhalen over slachtoffers, vorstelijk bezoek en wonderbaarlijke reddingen. Ze wijzen oorzaken en schuldigen aan. Welke rol vervullen de media in de verwerking van rampspoed? In hoeverre hebben rampen de Nederlandse samenleving ingrijpend veranderd?

Aanmelden
Het symposium vindt plaats op dinsdag 9 april om 17:00 uur in Spui25, Amsterdam. Via deze link kunt u reserveren voor deze bijeenkomst.