gepubliceerd op 7 februari 2024
Een opera voor Suriname: over ‘Het Pand der Goden’ van J.N. Helstone

Bij Uitgeverij Athenaeum is Een opera voor Suriname. Over Het Pand der Goden van J.N. Helstone van Diederik Burgersdijk verschenen. Johannes Nicolaas Helstone (1853-1927) componeerde de eerste Surinaamse opera: Het Pand der Goden. Helstone, in slavernij geboren op plantage Berg en Dal in Suriname, kreeg dankzij zijn grote muzikale talent de kans om aan het conservatorium in Leipzig te studeren. Hij studeerde cum laude af en ontwikkelde zich daar tot een vooraanstaand musicus. Hij keerde terug naar Suriname waar hij componeerde, dirigeerde en musiceerde in de Europese muziektraditie en grondlegger werd van de Surinaamse klassieke muziek. Von Weber en Mendelssohn behoren tot zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

De afgelopen honderd jaar raakte het rijke oeuvre van Helstone in vergetelheid. Hier komt verandering in met de Nederlandse première van deze vergeten opera op 15 februari 2024 met een concertante uitvoering door het Concertgebouworkest in het Concertgebouw te Amsterdam.

Classicus Diederik Burgersdijk schreef dit boek op basis van nieuw bronnenmateriaal, afkomstig uit de Collecties Helstone, die bestaan uit archieven van twee nazaten van de componist, John Helstone (1944- 2023) en Heinrich Helstone (1926-2010).

Een opera voor Suriname. Over Het Pand der Goden van J.N. Helstone, Uitgeverij Athenaeum, paperback, 136 pag., € 15,-
ISBN: 9789025317096