gepubliceerd op 27 januari 2024
Call for Papers Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis 32

Het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis publiceert Open Access Nederlands- en Engelstalige artikelen op het gebied van de boekgeschiedenis van de Lage Landen in alle perioden. Voor het 32e Jaarboek, de editie van 2025, verwelkomt onze Werkgroep NBV in het bijzonder bijdragen binnen het thema grenzeloos boeken.

Amerikaanse thrillers, Japanse manga en Keniaanse romans: onze huidige boekenwereld overschrijdt per definitie taal- en landgrenzen. Ook door de geschiedenis heen is het Nederlandse boekenbedrijf steeds verbonden geweest – enthousiast of schoorvoetend – met anderstalige en buitenlandse werelden. Het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis nodigt u met het themanummer voor 2025, grenzeloos boeken, uit om buiten de gewoonlijke grenzen op verkenning te gaan. Voorbeelden van onderwerpen zijn drukwerk dat de banden met koloniale gebieden belicht (of juist toedekt), beeld- of lettergrepenschrift gedrukt in de Lage Landen, of boeken gecreëerd in supranationale samenwerking.

De NBV verwelkomt artikelen op het gebied van:

  • (Post-)koloniale boeken, hun productie en receptie;
  • Nederlandstalig drukwerk buiten de Nederlanden;
  • Illustraties of technieken uit andere werelddelen, geproduceerd in de Lage Landen;
  • Verschillende soorten (niet Latijnse) typografie, gedrukt in de Lage Landen;
  • Meertalige publicaties;
  • Supranationale samenwerkingen en transnationale perspectieven.

Stuur vóór 1 april 2024 een voorstel of samenvatting naar de redactie (jaarboeknbv@gmail.com of via één van onze redactieleden). De deadline voor uitgewerkte artikelen is 1 november 2024.