gepubliceerd op 30 december 2023
Twee themanummers van De Moderne Tijd

Onze Werkgroep De Moderne Tijd kwam met een mooie verrassing zo vlak voor het einde van 2023. Maar liefst drie nummers van De Moderne Tijd zijn tegelijk verschenen: een dubbeldik themanummer over de historische beleving van Parijs en een nummer over oorlog op afstand, het thema van het vorige jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd.

Het dubbelnummer Zoveel Parijzen. De beleving van het ‘andere’ Parijs rond 1900 stond onder redactie van Babs Boter en Tom Sintobin. Na een inleiding van de samenstellers vindt u in deze De Moderne Tijd artikelen van o.a. Jan Dirk Baetens (‘Door (andere) kunstenaarsogen’), Maaike Koffeman (‘Bienvenue chez les apaches’), Marc Smeets (‘W.G.C. Byvanck en de ‘ziel van Parijs’’) en Laura van Hasselt (‘Het treinmonster en andere onaangename verrassingen’). Het nummer eindigt met een beeldessay van Jan Dirk Baetens en Tom Sintobin.

Het themanummer Oorlog op afstand. Nederland tussen neutraliteit en betrokkenheid, 1800-1940 stond onder redactie van Marjet Brolsma en Diederik Smit en bevat bijdragen gelieerd aan het Jaarcongres dat op 9 december 2022 plaatsvond in Amsterdam. In deze aflevering leest u artikelen van o.a. László Marácz (‘Hongarije en de Nederlandse schermdiplomatie na de Eerste Wereldoorlog’), Wouter Linmans (‘Eindelijk nieuws van het westelijk front’) en Marlies van der Riet (”U ook baron?’’). Ook in dit nummer een beeldessay, dit keer gemaakt door Caroline Roodenburg.

U kunt deze nummers bestellen (of een abonnement afsluiten) via de website van de Amsterdam University Press.

De Moderne Tijd, 2023, Jaargang 7, nummer 2/3.

De Moderne Tijd, 2023, Jaargang 7, nummer 4.