Op woensdagmiddag 17 januari aanstaande vindt in Spui25 te Amsterdam het symposium Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging plaats, met Abram de Swaan, Krijn Thijs, Kathryn Brackney en Anne van Mourik. Ter gelegenheid van de verschijning van het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging 1945-2024 van historicus Frank van Vree, werpen deze deskundigen tijdens dit minisymposium licht op de Nederlandse omgang met de meest pijnlijke en ingrijpende episode uit de moderne Europese geschiedenis: de vervolg en vernietiging van haar joodse burgers.
‘Het was prachtig zoals de wielen van de wagons in het begin in Nederland rolden …’, aldus een trotse Adolf Eichmann, het organisatorische brein achter de deportaties van de joden uit de door nazi-Duitsland bezette gebieden naar de vernietigingskampen, enkele jaren na de oorlog. In geen enkel ander West-Europees land werd zo’n groot deel van de joodse bevolking weggevoerd en vermoord, wat ook te maken had met de medewerking van veel Nederlandse instanties. Een harde en pijnlijke waarheid, die velen in Nederland aanvankelijk niet onder ogen wilden zien.
In het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging worden de ontwikkelingen geschetst in de manier waarop Nederland met de herinnering aan deze geschiedenis is omgegaan, vanaf de eerste jaren na de bevrijding tot aan de opening van het Nationaal Holocaust Museum dit jaar. Tijdens dit minisymposium zullen enkele centrale thema’s uit deze geschiedenis vanuit verschillende perspectieven worden belicht; onder meer de ontwikkeling van de Nederlandse herinneringscultuur – eveneens vanuit internationaal perspectief – en de debatten over de Holocaust als ‘funderend verleden’ in de westerse wereld.
Het symposium vindt plaats bij Spui25 op woensdagmiddag 17 januari 2024 om 17:00 uur. U kunt zich opgeven voor deze middag via deze link.