gepubliceerd op 15 december 2023
Boekenactie MdNL: ‘Cultuur en plein public. Emancipatie en cultuurparticipatie in de Lage Landen’

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Deze keer koos de Walburg Pers / Amsterdam University Press voor u de bundel Cultuur en plein public. Emancipatie en cultuurparticipatie in de Lage Landen. Deze uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 20,- in plaats van € 29,99.

Cultuurparticipatie is onlosmakelijk verbonden met het streven naar vrijheid en gelijkheid, kortom met emancipatie. Maar hoe heeft deze band tussen cultuurparticipatie en emancipatie zich door de tijd heen ontwikkeld? In de bundel Cultuur en plein public, onder redactie van Marjolein van Herten, Ted Laros, Jan Oosterholt en M.F. Winkler, bieden 16 cultuurwetenschappers een historisch overzicht van emancipatie en cultuurparticipatie in de Lage Landen.

Aan de hand van concrete, vaak onderbelichte casussen – van achttiende-eeuwse misdaadliteratuur tot hedendaagse tango, van ‘damesroman’ tot ‘junkieliteratuur’ – wordt inzichtelijk gemaakt welke rol cultuuruitingen speelden en spelen in emancipatiebewegingen van toen en nu. Gekeken wordt niet alleen naar de rol die kunstenaars en hun kunst vervulden in maatschappelijke discussies over ‘achterstandsgroepen’; het gaat in deze bundel ook over de bijdrage die instituties als de uitgeverij, de kunstkritiek, het onderwijs en bibliotheken door de jaren heen hebben geleverd aan de emancipatie van cultuurconsumenten en van lezers in het bijzonder.

Cultuur en plein public is verschenen als paperback en telt 248 pagina’s. Deze uitgave kunt u nu bij de Amsterdam University Press aanschaffen voor € 20,- in plaats van € 29,99. Deze prijs is inclusief bezorging binnen Nederland. 

Bestellen gaat makkelijk via deze link. Gebruik bij het afrekenen de kortingscode MdNL-public

Deze aanbieding geldt tot en met 15 januari 2024 of zolang de voorraad strekt. De kortingscode kunt u alleen via de website van de uitgever inwisselen en is alleen geldig voor leden van de MdNL.