gepubliceerd op 15 november 2023
Boekenactie MdNL: twee bundels van Seneca voor de prijs van één

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Deze keer koos de Historische Uitgeverij twee bundels van Seneca: Thyestes, Agamemnon, Oedipus, Hercules en Woede & clementie, beide in de meesterlijke vertaling van de befaamde latinist Piet Schrijvers. Wanneer u Thyestes, Agamemnon, Oedipus, Hercules bestelt à € 39,95 krijgt u Woede & clementie à € 24,50 gratis meegeleverd!

Lucius Annaeus Seneca speelt een centrale rol in de Romeinse literatuur en politiek. Als auteur van veel gelezen en vertaalde filosofische brieven en psychologische traktaten is hij een vermaard pleitbezorger van stoïcijnse deugden als gelijkmoedigheid, mildheid en gemoedsrust. Tot in de huidige eeuw staat hij te boek als de filosoof van de redelijkheid, op wie emoties geen enkel vat hebben.

Maar de tragedies van Seneca verbeelden juist het tegengestelde: ze spiegelen de politieke werkelijkheid en wreedheid van het keizerlijke Rome in de eerste eeuw. Seneca’s Thyestes, Agamemnon, Oedipus en Hercules zijn de klassieke tragedies van de waanzin. Deze tragedies zijn een orgie van emoties in het decor van een absurde, grimmige en redeloze wereld. Hercules’ razernij, Thyestes’ wreedheid, Oedipus’ waanzin, Agamemnon’s vergelding – een reeks van heldhaftigheid zonder moraal, van wraakzucht zonder onderscheid, en van boeten zonder schuld. Geen publiek, geen toeschouwer ontkomt aan het dilemma, of de keuze dader te zijn of slachtoffer.

In Woede & clementie staan twee van de meest bestendige en invloedrijke politiek-didactische geschriften van Seneca. Geschreven als een klassieke innerlijke dialoog maant Seneca zijn lezer tot kritisch zelfonderzoek. Wie naar zelfbeheersing, wijsheid en een rustig gemoed streeft, dient zijn karakter te oefenen, redeloze hartstochten en zinloze emoties te beheersen, en zijn oordeelsvermogen te versterken. ‘Woede’ en ‘Clementie’ zijn de geschiedenis ingegaan als vorstenspiegels, leerstukken voor de goede vorst, lessen in wijs leiderschap, en pleidooien voor gerechtigheid en generositeit. Roerige geopolitieke tijden kunnen wel wat verstandigheid en bezinning gebruiken

Thyestes, Agamemnon, Oedipus, Hercules is verschenen als gebonden, tweetalige uitgave, Woede & clementie als paperback. De twee uitgaves tellen respectievelijk 436 en 212 pagina’s. Wanneer u Thyestes, Agamemnon, Oedipus, Hercules via de website van de Historische Uitgeverij bestelt (à € 39,95 exclusief verzendkosten) krijgt u Woede & clementie (à € 24,50) gratis meegeleverd.

Bestellen gaat makkelijk via deze link.

NB Bij het bestellen ziet u alleen Thyestes, Agamemnon, Oedipus, Hercules staan. De bundel Woede & clementie wordt automatisch meegeleverd.

Deze aanbieding, exclusief voor de leden van de MdNL, geldt tot en met 30 november 2023 of zolang de voorraad strekt.