gepubliceerd op 16 november 2023
Bertha von Suttner: vredesactivist, feminist en Nobelprijswinnaar

Bij Uitgeverij Eburon is de biografie Bertha von Suttner. Vredesactivist, feminist en Nobelprijswinnaar van Greta Noordenbos verschenen. Von Suttner was een vrouw die haar tijd ver vooruit was, vurig pleitend voor een wereld zonder oorlog en meer sociale rechtvaardigheid. De pen was haar wapen; haar internationaal bekend geworden boek De Wapens neer! vormde een krachtige aanklacht tegen de vernietigende impact van oorlogen op zowel mensen als dieren.

Ze wendde haar scherpe intellect ook aan om kritisch commentaar te leveren op de sociale problemen van haar tijd, variërend van de ondergeschikte positie van vrouwen tot de kloof tussen arm en rijk en het opkomend antisemitisme: kwesties die ook nu nog steeds actueel zijn. Een sollicitatie van Bertha von Suttner naar een secretariële functie bij Alfred Nobel resulteerde niet in een baan, maar wel in een levenslange vriendschap. Mede door haar invloed heeft Alfred Nobel in zijn testament ook een prijs voor de vrede opgenomen.

Ondanks haar belangrijke rol bij vredescongressen in Den Haag en haar aanwezigheid bij de opening van het Vredespaleis, is Bertha von Suttner relatief onbekend gebleven in Nederland. Deze biografie wil die lacune opvullen en de erfenis van deze invloedrijke vrouw in de schijnwerpers plaatsen.

Bertha von Suttner. Vredesactivist, feminist en nobelprijswinnaar, Uitgeverij Eburon, paperback, 222 pag., € 24,50
ISBN: 9789463014434