gepubliceerd op 3 november 2023
De Navorscher: over het ‘Middelnederlandsch Woordenboek’ (MNW) in losse afleveringen

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is niet alleen een van de oudste verenigingen van ons land, maar vormt tevens een imposant netwerk van wetenschappers en onderzoekers. Via onze website en nieuwsbrief wil de MdNL haar leden de mogelijkheid geven voor hun onderzoek gebruik te maken van dit netwerk, door het stellen van vragen over personen, bronnen of ander documentair materiaal.

In deze De Navorscher vraagt Roland de Bonth uw aandacht voor het volgende:

Op het Instituut voor de Nederlandsche Taal (INT) hebben we de beschikking over een exemplaar van het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) waarbij afzonderlijk verschenen afleveringen van een deel inclusief het originele omslag zijn ingebonden. Op basis daarvan was het mogelijk om een overzicht te maken van alle delen en alle afleveringen van het WNT, inclusief de namen van de verantwoordelijke redacteuren. Dit overzicht is te vinden op de website van het INT.

Net als het WNT verscheen ook het Middelnederlandsch Woordenboek (MNW) in losse afleveringen. Helaas zijn de omslagen van die afleveringen niet aanwezig in de exemplaren van het MNW die het INT rijk is. Via Delpher was het weliswaar mogelijk het eerst en het laatst beschreven woord van enkele afleveringen te achterhalen, maar het aldus verkregen overzicht vertoont nog talrijke gaten.

De vraag is nu of er een lid van de Maatschappij is dat de beschikking heeft over een exemplaar waarin de omslagen van die losse afleveringen wel zijn ingebonden? Zo ja, dan kom ik graag in contact met deze persoon om ook voor het MNW een afleveringenoverzicht te kunnen maken.

Roland de Bonth
roland.debonth@ivdnt.org

Wilt u de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde ook een vraag of verzoek voorleggen? Aarzel dan niet te e-mailen naar webredactie@mdnl.nl