gepubliceerd op 16 oktober 2023
Boekenactie MdNL: ‘Verheven ongemanierd. Mimi en Multatuli’

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Deze keer koos Boom Uitgevers Amsterdam Verheven ongemanierd. Mimi en Multatuli van Gaia van Bruggen. Deze uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 24,90 in plaats van € 29,90.

In Verheven ongemanierd geeft Gaia van Bruggen een pakkende levensschets van Mimi Hamminck Schepel (1839-1930) en haar geliefde Multatuli. De aanwezigheid van Mimi voegt een wezenlijk element toe aan het beeld dat men had van de schrijver. Het keurige Haagse meisje Mimi werd verliefd op de twintig jaar oudere Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli (1820-1887). Ze doorbrak alle conventies om met haar getrouwde minnaar te kunnen samenleven, en hield hem op de been in tijden van armoede en zwaarmoedigheid. Mimi werd zijn tweede echtgenote en zou na zijn dood ook zijn ‘geestdraagster’ worden.

Al anderhalve eeuw lang brengt Multatuli vele pennen in beweging, en de boeken over zijn leven en werk vullen een bibliotheek. Maar de meeste letterkundigen die hem tot op het bot fileren, hebben een blinde vlek voor de vrouw die bijna 25 jaar lief en leed met hem heeft gedeeld. Wordt Mimi in de Multatuli-kunde meestal afgedaan als een belemmerend aanhangsel van de grote schrijver, in Verheven ongemanierd voert Gaia van Bruggen haar op als zijn geliefde en muze. Meer dan een biografie is Verheven ongemanierd een verhaal over twee verweven levens, over een liefde die indruiste tegen het fatsoen, en over trouw tot aan het einde. Douwes Dekker verschijnt in deze context in onverwachte en niet altijd even aangename gedaanten.

 Verheven ongemanierd. Mimi en Multatuli is verschenen als gebonden uitgave en telt 336 pagina’s. Deze uitgave kunt u nu bij Boom Uitgevers Amsterdam aanschaffen voor € 24,90 in plaats van € 29,90. Deze prijs is inclusief verzending (binnen Nederland).

Bestellen gaat makkelijk via deze link.

Deze aanbieding geldt tot en met 15 november 2023 of zolang de voorraad strekt.