Vrijdag 8 december 2023
om 20:00 uur
Pieterskerk, Pieterskerkhof 1A, Leiden
gepubliceerd op 6 oktober 2023
52e Huizingalezing met Ilja Leonard Pfeijffer

Op vrijdag 8 december 2023 houdt schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer de 52e Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden. Pfeijffer keert voor de Huizingalezing terug naar zijn alma mater om in zijn betoog een zoektocht te ondernemen naar datgene wat wetenschap en kunst verbindt, of althans zou moeten verbinden. De lezing, ter nagedachtenis aan historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945), wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en sinds 2014 ook door opinieweekblad EW.

Voor zijn Huizingalezing, getiteld Over de aard en het nut van creativiteit, zal Pfeijffer het ongrijpbare concept van de creativiteit trachten te analyseren, waarbij hij de vraag wil oproepen in hoeverre kunstmatige intelligentie onze ideeën over creativiteit kan aanscherpen of veranderen. Hij zal creativiteit identificeren als de kwintessens van de zoektocht naar de waarheid die het doel is, of althans zou moeten zijn, van zowel de kunst als de wetenschap, waarbij hij verslag zal uitbrengen van de manier waarop hij in zijn historische roman dichter bij de waarheid is gekomen dan enig wetenschapper ooit zal kunnen. Hij zal ten slotte een waarschuwing doen uitgaan tegen tendensen in de organisatie van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, zo niet in de samenleving in het algemeen, die bedoeld lijken om de invloed van creativiteit te minimaliseren.

Programma

19.15 uur: Deuren Pieterskerk geopend
20.00 uur: Inleiding Huizingalezing door Prof.dr. Odile Heynders, voorzitter Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
20.10 uur: Huizingalezing door Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Over de aard en het nut van creativiteit’
21.10 uur: Interview met Ilja Leonard Pfeijffer door twee Leidse studenten
21.30 uur: Borrel

Bezoekers ontvangen een boek met de tekst van de lezing en een drankje na afloop.

Aanmelden

Kaarten voor de Huizingalezing kosten  € 23,00* (1e rang) / € 18,50* (2e rang)
*excl. administratiekosten. Let op: Sommige stoelen in de 2e rang hebben een beperkt zicht op het podium. U kunt toegangskaarten bestellen via de website van de Pieterskerk.