gepubliceerd op 15 september 2023
Boekenactie MdNL: ‘De zelfdenker. Karel van het Reve 1921-1999’ van Willem Melching

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Deze maand biedt Uitgeverij Prometheus u de mogelijkheid de biografie De zelfdenker. Karel van het Reve 1921-1999 van Willem Melching met 10 euro korting aan te schaffen bij uw plaatselijke boekhandel.

Karel van het Reve was een van de belangrijkste en veelzijdigste publieke intellectuelen van het naoorlogse Nederland. Niet voor niets hoor je geregeld de verzuchting: ‘Wat zou Karel van het Reve hiervan vinden?’ Meer dan twintig jaar na zijn dood is zijn werk springlevend. Hij is nog steeds een ijkpunt voor fatsoenlijk denken over politiek en samenleving. Met grote scherpzinnigheid, een trefzekere pen en veel humor benaderde hij op onorthodoxe wijze alle mogelijke facetten van politiek, wetenschap en cultuur. Karel was een zelfdenker, wars van alle politieke en intellectuele modes.

Willem Melching beschrijft in deze politieke biografie Karel van het Reves jeugd in Betondorp, de schooljaren op het Vossius Gymnasium, de belevenissen in de Tweede Wereldoorlog, zijn afscheid van het communisme, de relatie met broer Gerard, zijn reizen naar de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie en zijn carrière als hoogleraar en auteur. Melching analyseert Karels betekenis als strijdbare democraat die het opnam tegen onderdrukkende regimes, obscurantisten, modieuze praatjesmakers en iedereen die een loopje nam met de spelregels van de democratie. Naast het bijna zevenduizend pagina’s tellende verzameld werk en talloze interviews was ook de ongepubliceerde correspondentie een rijke bron voor deze politieke biografie.

De zelfdenker. Karel van het Reve 1921-1999 is bij Uitgeverij Prometheus als gebonden uitgave verschenen en telt 288 pagina’s. Leden van de MdNL kunnen deze titel t/m 15 oktober aanstaande in de boekhandel aanschaffen voor € 24,99 in plaats van € 34,99.

Stuur hiervoor een e-mail naar webredactie@mdnl.nl o.v.v. De Zelfdenker. U ontvangt dan een kortingsbon per e-mail, die u kunt printen en vervolgens inleveren bij uw plaatselijke boekwinkel.