gepubliceerd op 30 augustus 2023
‘Het Mooiste Meisje aan Boord’ van Henriëtte Wilhelmina Beijerinck

Bij Uitgeverij Verloren is een heruitgave verschenen van Het mooiste meisje aan boord van Henriëtte Wilhelmina Beijerinck. In deze roman worstelt een jonge Indo-Europese vrouw met haar afkomst. Minie van Ellinkhuizen is de dochter van een ambtenaar van goeden huize en zijn Javaanse njai. Als Minie vijf jaar oud is, wordt zij voor een Europese opvoeding naar haar grootmoeder in Nederland gestuurd. Deze maakt van het Indische kind een Europese dame. Zij zegt dat Minie geen moeder meer heeft en probeert de gemengde afkomst van haar kleindochter uit te wissen. Als Minie zeventien is, sterft haar grootmoeder. Op de boot naar Nederlands-Indië komt Minie erachter dat haar moeder nog leeft en dat zij een Javaanse njai is. Deze inheemse vrouw groeit uit tot de heldin van het verhaal.

Het mooiste meisje aan boord is een Indische roman uit 1894. Van de oorspronkelijke editie bestaat nog slechts één exemplaar ter wereld. De heruitgave is door Coen van ’t Veer van een inleiding voorzien. Hierin wordt in een uitgebreide biografische schets over het leven van de schrijfster verhaald. Daarnaast wordt de ontstaansgeschiedenis van Het mooiste meisje aan boord uit de doeken gedaan en de bijzondere geschiedenis van de familie Beijerinck in Indië geschetst.

Het mooiste meisje aan boord, Uitgeverij Verloren, paperback, 116 pag., € 17,50
ISBN: 9789464550733