Vrijdag 8 september 2023
om 16:00 uur
Singelkerk, Singel 452, Amsterdam
gepubliceerd op 21 augustus 2023
Frederik Mullerlezing door Karin Amatmoekrim

De jaarlijkse Frederik Mullerlezing in Amsterdam wordt dit jaar op vrijdagmiddag 8 september gegeven door Karin Amatmoekrim. De titel van haar voordracht luidt: Geschiedenis in de schaduw: spreekwoorden, schoolboekjes en andere onverwachte schatten in de Surinamica van Allard Pierson.

Voor haar onderzoek naar de geschiedenis van Suriname duikt schrijver en letterkundige Karin Amatmoekrim regelmatig in de archieven van het Allard Pierson. Het instituut heeft immers een van de grootste collecties Surinamica ter wereld in haar bezit. In de Frederik Mullerlezing onderzoekt Amatmoekrim de (on)mogelijkheid om verbeelding te laten samengaan met historische feiten, en neemt ze je mee in haar onvermoeibare zoektocht naar pareltjes tussen ogenschijnlijk onbelangrijke archiefstukken.16:00-16:10: opening door Els van der Plas, directeur van het Allard Pierson.

Voorafgaand aan de lezing presenteren Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven een nieuwe editie van het boek van Pierre Jacques Benoît, Reis naar Suriname (Terra, 2023). Zij gaan in gesprek met Isabelle Best, junior-conservator van de Surinamica collectie bij het Allard Pierson, over het belang van dit bijzondere boek voor de geschiedenis van Suriname.

Programma

16:00-16:10: opening door Els van der Plas, directeur van het Allard Pierson.
16:10-16:50: gesprek met Garrelt Verhoeven en Carl Haarnack over de heruitgave van Reis naar Suriname van Pierre Jacques Benoît en presentatie van het eerste exemplaar.
Pauze.
17:00-18:00: Frederik Muller lezing door Karin Amatmoekrim. Introductie door Lisa Kuitert.
18:00-19:00: Borrel.

Aanmelden

De toegang tot de presentatie en lezing is gratis. Aanmelden kan via deze link.Â