gepubliceerd op 4 augustus 2023
Karel van het Reve voor beginners en gevorderden

Onlangs verscheen van Willem Melching een nieuwe biografie van Karel van het Reve (1921-1999), getiteld De zelfdenker. Ter gelegenheid hiervan stelde David Karelszoon van het Reve voor Uitgeverij Van Oorschot een bloemlezing samen uit het werk van Van het Reve: Karel van het Reve voor beginners en gevorderden.

Er zijn maar weinigen die zo helder en scherp, zo tegendraads en geestig kunnen schrijven als Van het Reve. Hij schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen, van de Russische literatuur (zijn vakgebied) tot de psychoanalyse, van de vraag of het Nederlands teloorgaat tot de Sonate facile van Mozart. Van het Reve kon zijn tijdgenoten soms choqueren, bijvoorbeeld met de Huizingalezing uit 1978 over literatuurwetenschap, maar stak ook lofzangen af over auteurs als Willem Elsschot en Thomas Mann, en liet uiteraard zijn licht schijnen op het uiteenvallen van het Sovjetrijk. Waar hij ook over schreef, het is altijd duidelijk, origineel, grappig – en leerzaam. Karel van het Reve voor beginners en gevorderden is, met zowel korte stukken als langere essays, de ultieme introductie tot zijn werk, dat aan toegankelijkheid niets heeft ingeboet.

Het Levensbericht van Karel van het Reve, geschreven door Robert van Amerongen, verscheen in ons Jaarboek 1999 en kunt u lezen via deze link. 

Karel van het Reve voor beginners en gevorderden. Een keuze uit zijn werk, Uitgeverij van Oorschot, gebonden, 672 pag., € 40,-
ISBN: 9789028231177