Donderdag 7 september 2023
om 16:15 uur
Zaal 011, Lipsius-gebouw, Universiteit Leiden
gepubliceerd op 1 juli 2023
Bert van Selm-lezing 2023 door Jacqueline Bel

Dit jaar vindt op donderdag 7 september 2023 voor de 32ste keer de Bert van Selm-lezing plaats, ter opening van het academische jaar van de Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Universiteit Leiden. De lezing wordt dit jaar gehouden door Jacqueline Bel en heeft als titel Schrijven, drukken, schrappen? Max Havelaar in tijden van sensitivity reading, laaggeletterdheid en ontlezing.

 

Is de literatuur nog wel veilig voor ingrepen door uitgevers en sensitivity readers? Die vraag werd voorjaar 2023 actueel door de rel over het censureren van romans van Roald Dahl. Is literatuur dan heilig, was tegelijkertijd de kwestie in het licht van laaggeletterdheid en ontlezing? Aan de hand van een ontdekkingstocht langs de editiegeschiedenis van de Max Havelaar (1860) van Multatuli én een proeve van sensitivity reading van deze roman, onderzoekt Jacqueline Bel de materie. Spoiler: deskundigheid gaat boven sensitiviteit.

Aanmelden

De lezing vindt plaats op donderdagmiddag 7 september 2023 om 16:15 in zaal 011 van het Lipsius-gebouw van de Universiteit Leiden. De toegang is vrij, u hoeft zich niet vooraf aan te melden.

Boekuitgave

De lezing wordt, zoals elk jaar, door de Stichting Neerlandistiek Leiden in samenwerking met uitgeverij Primavera Pers in boekvorm uitgegeven en verschijnt op 7 september. U kunt in het bezit komen van een of meer exemplaren door € 8,90 (of een veelvoud daarvan) over te maken op NL77INGB0003881447 van de Stichting Neerlandistiek Leiden te Leiden, onder vermelding van ‘Bert van Selmlezing 2023’ en uw adresgegevens.